همه می دانیم که اپل به هیچ عنوان علاقه ندارد در زمان معرفی محصولاتش، بیش از اندازه به ارائه جزییات بسیار ریز سخت افزاری بپردازد اما پس از مدتی که گجت های این برند در ویترین فروشگاه ها نمایان می شوند، اخبار کامل از سوی متخصصان سخت افزاری منتشر می شود.

پیش از عرضه رسمی آیپد پرو، یکی از برنامه نویسان و توسعه دهندگان iOS متوجه شد که این تبلت حرفه ای از ۴گیگابایت حافظه رم برخوردار است. حالا و پس از یک کالبدشکافی دیگر بر روی چیپست A9X، جزییات بیشتری منتشر شده و خبر می رسد که پردازشگر گرافیکی آیپد پرو از ۱۲ هسته برخوردار است. در ادامه با اپل پیت همراه باشید.

وب سایت های Chipworks و AnandTech در روزهای گذشته مشغول کالبدشکافی چیپست A9X بوده اند و اطلاعات جالبی در خصوص آن را نیز به دست آورده اند.

A9XDie_Chipworks_Annotated_575px

این کالبدشکافی تایید می کند که چیپست مورد بحث توسط شرکت تایوانی TSMC و با فناوری ۱۶ نانومتری FinFET به تولید رسیده است. اندازه کلی چیپ، ۱۴۷ میلیمتر مربع بوده که همین اندازه خبر از بزرگ تر بودن آن از چیپست های A6X و A8X می دهد، هر چند که این چیپست از A5X کوچکتر است.

7XT_SKUs_575px

بخش عمده ای از فضای A9X، جای دهنده پردازشگر گرافیکی سری ۷ از نوع PowerVR از شرکت Imagination Technologies بوده که از ۱۲ هسته پردازشی نیز برخوردار است. نکته جالب اینجاست که چنین پردازشگر گرافیکی اکنون حتی در لیست محصولات Imagination Technologies وجود خارجی هم ندارد.

Screen Shot 1394-09-10 at 10.10.04-w600

در چیپست A9 از پردازشگر گرافیکی PVR GT7600 با ۶ هسته پردازشی استفاده شده بود که باز هم از سوی شرکت Imagination Technologies توسعه یافته است ولی پردازشگر گرافیکی A9X، ناشناخته بوده و حالتی بین چیپ های گرافیکی GT7800 هشت هسته ای و GT7900 شانزده هسته ای دارد. در هر صورت با ۱۲ هسته پردازشی و استفاده از گذرگاه حافظه ۱۲۸ بیتی، پهنای باند حافظه به ۵۱.۲ گیگابایت در ثانیه می رسد که رقمی قابل تحسین است. برای مثال همین رقم در چیپست A9 به 25.6 گیگابایت در ثانیه می رسد.

در این میان باید اشاره کرد که چیپست مورد بحث از کش L3 (حافظه نهان) برخوردار نیست که البته همین موضوع نیز باعث تعجب است. البته وب سایت AnandTech اشاره دارد که حذف L3 به دلیل وجود پهنای باند بالای حافظه در چیپست A9X قابل قبول است. احتمال دیگر هم می تواند این باشد که اپل به طور کلی نیازی به مصرف انرژی بهینه از سوی L3 cache نداشته است. مشخصا خود اپل در این مورد اظهار نظری نخواهد کرد و در نتیجه می توان حدس زد که هر دو احتمال تا حد زیادی درست هستند.